Jaké má pchuer účinky na lidské zdraví a mysl?

odhalte blahodárné působení čaje pu-erh

Hovoříme-li o zdravotních účincích čajů Pu Er, obvykle máme na mysli tmavé čaje PuEr (Shu Cha). Na stárnutí těchto čajů se podílejí dva procesy - jak o oxidace, tak fermentace. Mladé nebo zelené čaje Pu Er (Mao Cha) však neposkytují vlastnosti očekávané od čajů z této kategorie, svými účinky jsou namísto toho blízké světlým čajům.

Velmi důležité v případě těchto čajů je také zmínit antioxidační schopnosti a vysoký obsah vitaminů a polyfenolů (katechinu).

Na různých místech světa se s čajem Pu Er setkáme pod různými názvy nebo přezdívkami, počínaje „čajem krásy“ přes „nápoj dlouhověkosti“ až po „čaj na hubnutí“. Všechny jsou založena na pravdě. Milovníci a pravidelní uživatelé čaje Pu Er z vlastní zkušenosti vědí, že tento nápoj dokáže zahřát organismus a snížit množství nezdravých tuků v těle, dále snižuje krevní tlak i hladinu cukru, zabraňuje ateroskleróze a v neposlední řadě i rakovině. Obecně se dá říci, že pravidelná konzumace Pu Eru zpomaluje stárnutí.

Pu Er předchází kardiovaskulárním chorobám a snižuje krevní tlak

Chemické látky obsažené v čaji Pu Er zabraňují hromadění enolu a neutrálního tuku v krvi a játrech. Díky tomu přispívají ke zvýšení pružnosti cév, čímž mimo jiné předcházejí arterioskleróze nebo krvácení do mozku.

Pu Er pomáhá regulovat množství tuku v těle člověka

Stres, drastické diety, přejídání, nedostatek pohybu a celá řada dalších faktorů zapříčiňují v organismu akumulaci nezdravých tuků. Čaj Pu Er s tím může pomoci. Dokáže například potlačit syntézu cholesterolu v játrech, čímž efektivně snižuje jeho množství v krvi a stejně tak množství triglyceridů a volných mastných kyselin. Zároveň výrazně zintenzivňuje odbourávání „špatného“cholesterolu.

Pu Er příznivě reguluje trávení a pomáhá při zácpě

Fermentovaný čaj Pu Er je nesmírně citlivý k trávícímu systému člověka. Není-li nápoj extrémně silný, trávicí systém nedráždí, ale naopak zklidňuje. Urychluje a podporuje trávení, stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a ulevuje od zácpy.

Pu Er pomáhá s prevencí proti rakovině a zvyšuje odolnost proti ozáření

Mezi organické látky s protirakovinným účinkem obsažené v tomto čaji se řadí fenol, theofylin a nejrůznější vitaminy. Mezi anorganické látky potom patří minerály zinek, molybden a mangan.

Na základě vědeckých studií bylo dokázáno, že fenol obsažený v tomto čaji zvyšuje rezistenci vůči oxidaci a ozáření ještě více, než vitamin E. Mezi všemi čaji dokáže právě Pu Er nejúčinněji napomáhat v prevenci rakoviny a při radiaci. Jako jeden z důvodů této mimořádného schopnosti je uváděna vynikající kvalita půdy v čínské provincii Yunnan, mírné podnebí a hojné srážky, tedy základní podmínky pro růst každého kvalitního čaje.

Pu Er zpomaluje stárnutí

Za schopnost zpomalovat stárnutí vděčíme převážně z taninu (kyselině tříslové) v lístcích rostlinky, který je až 18 krát účinnější než vitamin E. Fenol obsažený v čaji dále výrazně narušuje aktivitu volných radikálů a katechin zpomaluje oxidaci a stárnutí. Velkolistý čajovník z provincie Yunnan obsahuje řádově více katechinu než ostatní čajovníky, což mu propůjčuje ještě účinnější zbraně v boji proti stárnutí.

Pu Er má pozitivní dopad na vzhled

Čaj Pu Er byl tradičně považován za “čaj pro staré“, nicméně v poslední době se můžeme setkat spíše s označením „čaj pro ženy”. Důvodem je jeho schopnost zmírňovat příznaky klimakteria. Dále dokáže regulovat metabolismus, urychlovat cirkulaci krve a celkově stabilizovat tělesné funkce. To všechno se samozřejmě kladně podepisuje na fyzickém vzhledu člověka.

Pu Er efektivně podporuje cirkulaci krve

Zimomřivost a studené prsty na rukou a jsou zapříčiněny špatnou krevní cirkulací a častěji se vyskytují u žen než u mužů. Díky tomu, že Pu Er efektivně podporuje cirkulaci krve, pomáhá prohřívat tělo. Přidáním kořene zázvoru do hotového nápoje lze tuto vlastnost ještě umocnit.

Chcete ochutnat kvalitní pu-erh čaj?
Prohlédněte si nabídku obchodu s čajem Čajový dýchánek.

Pu Er léčí záněty, eliminuje bakterie a chrání zuby

Čaj Pu Er obsahuje řadu aktivních látek s bakteriostatickými účinky. Množství vzájemně nezávislých studií a vědeckých bádání prokázalo, že čaj Pu Er brání množení bakterií. Důvodem je již zmiňovaný fenol obsažený ve velkolistých druzích čajovníků rostoucích v provincii Yunnan. Z kvalitní hlíny tato rostlina čerpá fluor, díky kterému její lístky zásadním způsobem pomáhají chránit a posilovat zuby. Čaj chrání například před zubním kazem a pachem z úst.

Proč je tak důležité vybrat si správného dodavatele čaje?

Čaj Pu Er je nesmírně citlivý na prostředí, kde je skladován. Protože bývá skladován až desítky let, není snadné po celou dobu zajistit ideální podmínky pro správný průběh fermentace. Čajové lístky do sebe velmi snadno absorbují pachy okolního prostředí, a pokud je neskladujeme na zcela odizolovaném místě, postupem času dojde k jejich znehodnocení.

Pro ostatní druhy čajů však to, co platí pro čaje Pu Er, platit nemusí. Ke zdárnému průběhu fermentačního procesu je zásadní přístup vzduchu a světlo, přičemž vzduch musí být vlhký a světlo jen mírné. Nevhodné je ostré světlo stejně jako úplná tma. Fermentační proces, specifický pro čaj Pu Er, probíhá pouze za určitých klimatických podmínek. Důležitá je hlavně vlhkost a teplota a jejich změny v průběhu dne. Pokud bychom chtěli proces fermentace provádět v simulovaném prostředí, pravděpodobně se nepodaří navodit ideální podmínky pro stárnutí (a tudíž i skladování).

Ať už zvolíte Pu Er sypaný nebo lisovaný do jakéhokoliv tvaru, sázka na kvalitu je nejvhodnější cesta k vyřešení a ukončení celé řady zdravotních problémů. Mnoho milovníků čaje Pu Er si k němu našlo cestu přes charakteristickou zemitou chuť, kterou pravděpodobně žádný jiný nápoj nenabízí. Nahlédnutím do historie bychom však zjistili, že tento čaj lidé v Číně již dávno před námi konzumovali především pro jeho zdravotní účinky. Ty postupně objevuje i západní medicína a množství publikovaných studií takové účinky jen potvrzuje.